4 квітня світ відзначає День вітаміну C

4 квітня світ відзначає День вітаміну C

4 квітня світ відзначає День вітаміну C, також відомого як аскорбінова кислота. Це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.

Фахівці навели п’ять фактів, які треба знати про цей вітамін:

  • Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню. Також він потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, і допомагає засвоювати залізо.
  • Дефіцит вітаміну С викликає захворювання під назвою “цинга”, що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
  • Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в наступних продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
  • Вплив вітаміну С на лікування застуди не доведений та, за словами фахівців, потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.
  • Величезні дози вітаміну С можуть спричинити діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.

Вітамін С – це водорозчинний вітамін, який виконує безліч функцій в організмі, серед яких:

  • Підтримка здорового вигляду шкіри. Клітини шкіри використовують цей вітамін для захисту від забруднення шкіри на вулиці, під час куріння та від ультрафіолетових променів. Також вітамін С необхідний для створення колагену. Колаген – це білок, який відповідає за пружність і тонус шкіри.
  • Сприяння зниженню тиску. Так, дослідження на тваринах показало, що приймання добавки з вітаміном С сприяв розслабленню кровоносних судин, що несуть кров від серця. Це сприяло зниженню рівня артеріального тиску. Інше дослідження довело, що вживання добавок вітаміну С дорослими із високим кров’яним тиском знижує систолічний кров’яний тиск на 4,9 мм рт.ст., а діастолічний – на 1,7 мм рт. ст.
  • Поліпшення засвоєння заліза. Вітамін С допомагає перетворити залізо, яке погано засвоюється, у форму, яка легше засвоюється. Це особливо корисно для людей, які виключили м’ясо з раціону харчування, оскільки м’ясо є основним джерелом заліза.
  • Захист мислення та пам’яті під час старіння. Вітамін С є сильним антиоксидантом. Низький рівень цього вітаміну пов’язаний із порушенням здатності мислити та запам’ятовувати. Високе споживання вітаміну С з їжею або добавками надає захисний ефект мисленню та пам’яті під час старіння. Так, за даними Національної медичної академії США, рекомендована денна норма споживання вітаміну С:
    • Діти (1–3 роки) – 15 мг;
    • Діти (4–8 років) – 25 мг;
    • Підлітки (9–13 років) – 45 мг;
    • Підлітки (14–18 років) – 65–75 мг;
    • Дорослі жінки (віком від 19 років) – 75 мг;
    • Дорослі чоловіки (віком від 19 років) – 90 мг;
    • Вагітні жінки (віком від 19 років) – 85 мг;
    • Жінки, що годують груддю (віком від 19 років) – 120 мг.